In memoriam René Crouwers

Het was  2009 toen Tonnie Jacobs René vroeg om zich aan te sluiten bij Algemeen Belang Cuijk. Tonnie en René kenden elkaar van de overleggen in het Platform dorps- en wijkraden. René,  zo maatschappelijk betrokken als hij was, hoefde daar niet lang over na te denken en werd lid van ABC, kwam op een verkiesbare plaats te staan tijdens de verkiezingen in maart 2010 en werd vervolgens raadslid in de gemeente Cuijk.

Zijn enthousiasme voor het raadslidmaatschap bleek al tijdens de verkiezingscampagne. René trok met zijn pipowagen door de dorpen om er reclame mee te maken voor zijn partij.  Best wel bijzonder voor een zo ingetogen iemand die normaliter niet op de voorgrond treedt. Bij de Jumbo deelde hij ballonnen uit, de hele pipowagen lag vol met zelf-opgeblazen ballonnen, posters en flyers. Gonny verzorgde de koffie voor René en de andere partijleden, het was een gezellige ietwat chaotische happening.

René voelde zich als gemeenteraadslid  als een vis in het water. Zijn kennis van ruimtelijke ordening, agrarische aangelegenheden en financiën, kwamen hem uitstekend van pas in de commissie Controle & Onderzoek,  commissie Ruimte en de gemeenteraad. Hij was een man van weinig woorden, zijn bijdragen waren meestal kort en nuchter, met kennis van zaken zonder veel poespas gaf hij zijn mening, moesten de anderen het dan mee doen, uitgebreid in debat gaan was niet zijn stijl. Maar het was prima zo op zijn manier.

Als raadslid wisten de mensen hem te bereiken en klopten nimmer tevergeefs bij hem aan. Zijn goede raad en adviezen hebben menigeen geholpen om de weg te vinden in het realiseren van hun plannen, veelal op het gebied van ruimtelijke ordening.

Tot het laatst toe was het maken van ruimtelijke plannen zijn passie. Getuige zijn schets van een stedenbouwkundig ontwerp van de omgeving van de kerk in Katwijk, dat hij nog heeft gemaakt tijdens de dagbesteding waar René enige tijd naar toe is gegaan toen het met zijn gezondheid al wat minder ging.

In juni 2016 moest René, om gezondheidsredenen, helaas afscheid nemen van de gemeenteraad. Wij hadden hem graag langer in ons midden willen houden. Echter zijn ziekte kostte hem teveel energie om het raadslidmaatschap te kunnen voortzetten. Voor zijn verdiensten voor de gemeente Cuijk ontving René de Cuijkse Stier. Bij zijn afscheid memoreerde René de raadsperiode als een boeiende tijd vol dynamiek en wenste hij een ieder het allerbeste. Niemand kon toen vermoeden dat we vandaag de uitvaartdienst van René zouden hebben.

Ik wil Gonny, Marie-José en Reinout heel veel sterkte toewensen en René bedanken voor alles wat hij voor onze partij en daarmee voor de gemeenschap van Cuijk, heeft betekent. Een stille kracht,  niet op de voorgrond tredend, wars van uiterlijk vertoon, en  met verstand van zaken gaan voor de inhoud, dat was René ten voeten uit.

René bedankt!

Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>