Gokken: Toestaan of voorkomen

Bij de verdere ontwikkeling van de Kraaijenbergse Plassen is er in de gemeenteraad een discussie ontstaan over de vestiging van een hotel gekoppeld aan een casino aan de A73.

Landelijk onderzoek geeft een beeld van de mogelijke gevolgen van (de verslaving aan) gokken

Bevindingen:

Het is onbekend hoeveel Nederlanders gokverslaafd zijn. Ze kunnen het namelijk uitsluitend schatten. De verslaafden die hulp zoeken zijn te tellen, maar de grootste groep heeft(nog)geen hulp. In tegenstelling tot andere bekende verslavingen als drugs en alcohol is het gokken een geestelijke verslaving in plaats van lichamelijk. Toch spreken gokverslaafden vaak  over lichamelijke afkickverschijnselen. Vooral mannen blijken vatbaar te zijn voor gokverslavingen.

GEVAAR

Voor elke verslaafde begint het op een zelfde manier. In een café of snackbar staat een gokkast waar een keer een euro in wordt gegooid. Het gevaar is het gevoel van het winnen van een groot bedrag. Er wordt een euro ingegooid en het gokautomaat keert bijvoorbeeld 30 euro weer uit. Dit geeft een goed gevoel om op een dergelijk eenvoudige wijze de inleg te vermeerderen. Dit zal niet gelijk een verslaving veroorzaken,maar in eerste instantie kan een gewoonte ontstaan. Bijvoorbeeld elk bezoek aan een snackbar een euro in de gokkast. Zodra deze gewoonte teveel geld en tijd gaat kosten moeten er alarmbellen gaan rinkelen.

GEVOLGEN

Zodra de gewoonte is omgeslagen in een verslaving zullen de gevolgen groot zijn. Het gokken is voor veel mensen een vlucht uit de werkelijkheid geworden. Zodra ze gaan gokken, worden ze een met de kast en vergeten de rest. In dit stadium is winnen eigenlijk niet meer mogelijk. Een winst is namelijk altijd tijdelijk. Een gokker gaat een gewonnen bedrag namelijk reserveren voor het gokken. De gokker zit in een overwinningsroes. Het bedrag moet namelijk vermeerderd worden. Waarschijnlijk dezelfde dag anders de dag daarna wordt het gewonnen bedrag weer ingezet voor een gokspel.

LEUGENS

De verslaafde gokkers kun je niet herkennen aan de buitenkant. In hun hoofd zijn ze veel bezig met het gokken, maar kunnen normaal functioneren. Ze zoeken als het ware naar middelen en mogelijkheden om te kunnen gokken. De gevolgen voor de verslaafde en de directe omgeving zijn groot. Grote bedragen worden dagelijks vergokt en vele uurtjes per week moeten bij elkaar gelogen worden. Een gokverslaving kost namelijk veel tijd. De partner/ouders moeten heel veel leugens slikken. Het vergokken van geld veroorzaakt grote tekorten op het huishoudbudget.  De leugens zullen steeds doorzichtiger worden. Vaak bevatten ze op den duur veel te veel toevalligheden om nog geloofwaardig te zijn.

Het vorenstaande kan leiden tot (stille) armoede, huiselijke twisten, huiselijke geweld, scheidingen etc. etc.

Het is zeker niet zo dat in alle gevallen het gokken zal  leiden tot gokverslaving.

Uw partij: Algemeen Belang Cuijk

Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>